5 αλήθειες σχετικά με την φορτίση ένος ηλεκτρικού αυτοκίνητου

φορτίση ένος ηλεκτρικού αυτοκίνητου

 

Η φόρτιση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους και του τύπου της μπαταρίας και σίγουρα διαρκεί περισσότερο από το γέμισμα του ρεζερβουάρ ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου.

Πόση ώρα χρειάζεται για να φορτίσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να γνωρίζουν πόσος χρόνος χρειάζεται πραγματικά για να φορτίσουν ένα από αυτά  – Πρόκειται για μια εύλογη ερώτηση, η οποία απαιτεί μια διαφορετική οπτική γωνία για τον ανεφοδιασμό από αυτή που έχουμε συνηθίσει από την πολυετή οδήγηση βενζινοκίνητων οχημάτων.

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν το χρόνο φόρτισης των EV είναι οι εξής:

  • Ο μέγιστος ρυθμός φόρτισης της πηγής ισχύος σας
  • Ο μέγιστος ρυθμός φόρτισης του EV σας
  • Το μέγεθος της μπαταρίας
  • Η κατάσταση της μπαταρίας κατά τη στιγμή της φόρτισης
  • Καιρός

Μέγιστος ρυθμός φόρτισης

Δύο μέγιστες ταχύτητες φόρτισης είναι σημαντικές όταν συνδέετε ένα ηλεκτρικό όχημα για φόρτιση: αυτή της πηγής ρεύματος και αυτή του ίδιου του οχήματος. Για την ταχύτερη δυνατή φόρτιση, αυτές οι δύο τιμες πρέπει να είναι συγχρονισμένες. Εάν ένας σταθμός φόρτισης έχει υψηλό μέγιστο ρυθμό, αυτό δεν θα έχει σημασία εάν ο μέγιστος ρυθμός φόρτισης του EV είναι χαμηλότερος, επειδή ένα EV έχει προεπιλεγμένο το δικό του μέγιστο ρυθμό.

Ένα EV με μέγιστο ρυθμό φόρτισης 8 κιλοβάτ (kW), για παράδειγμα, δεν θα φορτίσει γρηγορότερα από αυτό σε έναν σταθμό φόρτισης 12kW – θα εξακολουθεί να είναι προεπιλεγμένο στα 8kW. Αντίθετα, αν συνδέσετε ένα όχημα με όριο 12kW σε έναν σταθμό φόρτισης 8kW, θα έχετε μόνο μια φόρτιση 8kW.

Ανάλογα με το επίπεδο του σταθμού φόρτισης που χρησιμοποιείτε, η φόρτιση μιας μπαταρίας EV μπορεί να διαρκέσει από ημέρες έως μισή ώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα διάφορα επίπεδα φόρτισης παρέχουν ενέργεια στην μπαταρία με διαφορετικούς ρυθμούς.

σταθμό φόρτισης EV
@topreviews

Το επίπεδο φόρτισης 1 είναι πιο προσιτό αλλαη φορτιση θα διαρκέσει πάρα πολύ.Η φόρτιση μιας μπαταρίας EV από σχεδόν εξαντλημένη σε πλήρη ισχύ με έξοδο επιπέδου 1 διαρκεί ημέρες.

Οι φορτιστές επιπέδου 2 είναι 240 βολτ και μπορούν να γεμίσουν την μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέσα σε λίγες ώρες. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε έναν ειδικό σταθμό φόρτισης επιπέδου 2, αλλά αυτό μπορεί να κοστίσει ακριβά. Μια ολονύκτια φόρτιση περίπου οκτώ ωρών είναι συνήθως αρκετός χρόνος για να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος ενός EV σε μια σύνδεση επιπέδου 2.

φορτίση ένος ηλεκτρικού αυτοκίνητου
@topreviews.gr

Μπορεί οποιοδήποτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε φορτιστή EV;

Οι σταθμοί ταχείας φόρτισης επιπέδου 3, που ονομάζονται επίσης σταθμοί ταχείας φόρτισης DC ή σταθμοί DCFC, είναι οι ταχύτεροι για να φορτίσετε ένα EV. Οι ταχύτεροι από αυτούς θα σας φτάσουν περίπου στο 80% της χωρητικότητας σε περίπου μισή ώρα, και ακόμη και οι πιο αργοί σταθμοί DCFC θα φορτίσουν σε περίπου μία ώρα. Οι κανονικοί σταθμοί DCFC παρέχουν ισχύ μεταξύ 43-50kW, οι σταθμοί Supercharger της Tesla μπορούν να αποδώσουν έως και 150kW. Λάβετε υπόψη ότι δεν μπορούν όλα τα EV να χρησιμοποιήσουν τους πολύ γρήγορους σταθμούς DCFC – μπορεί να μην έχουν το κατάλληλο βύσμα ή τον απαραίτητο μέγιστο ρυθμό φόρτισης για να τους εκμεταλλευτούν.

Κατάσταση και μέγεθος μπαταρίας

 

Το πόση ισχύ έχει η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου όταν είναι συνδεδεμένη στην πρίζα για φόρτιση επηρεάζει επίσης τον χρόνο φόρτισης της. Μια μπαταρία με φόρτιση 45% θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο για να γεμίσει από μια μπαταρία με φόρτιση 20%, όπως και κάθε άλλη επαναφορτιζόμενη ηλεκτρονική συσκευή. Είναι καλή ιδέα να διατηρείται η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μεταξύ 20-80% της χωρητικότητάς της για να παρατείνεται η διάρκεια ζωής της και η μέγιστη κατάσταση λειτουργίας της.

Για να διατηρήσουν την μπαταρία σε αυτό το εύρος και να μειώσουν το χρόνο φόρτισης, πολλοί οδηγοί EV συνδέουν την μπαταρία κατά τη διάρκεια της ημέρας ωστε να  διατηρουν την μπαταρία “γεμάτη”, και το σημείο αυτο είναι γνωστό ως φόρτιση top-up.

Το επίπεδο φόρτισης μιας μπαταρίας αναφέρεται μερικές φορές ως “κατάσταση φόρτισης (SoC)”. Εάν η κατάσταση SoC της μπαταρίας σας είναι κάτω από 20% ή πάνω από 80%, τα περισσότερα EV είναι προγραμματισμένα να επιβραδύνουν το ρυθμό φόρτισης για την προστασία της μπαταρίας. Έτσι, ακόμη και αν είστε συνδεδεμένοι σε σταθμό DCFC, δεν έχετε τη μέγιστη ταχύτητα, αν η μπαταρία σας βρίσκεται εκτός του βέλτιστου εύρους φόρτισης.

Πόσο διαρκούν οι μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Το μέγεθος της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, που μετράται σε κιλοβατώρες (kWh), είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη. Το μέγεθος της μπαταρίας επηρεάζει την ισχύ που μπορεί να συγκρατήσει, η οποία καθορίζει την εμβέλεια του αυτοκινήτου.

Καιρός

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν το χρόνο φόρτισης και τη χωρητικότητα φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το ακραίο κρύο, ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει το υγρό στοιχείο σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου να γίνει ιξώδες και να επιβραδύνει τις χημικές αντιδράσεις που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό κάνει επίσης να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί πλήρης φόρτιση. Πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν σύστημα θέρμανσης και ψύξης της μπαταρίας για να βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπτώσεων των δυσμενών καιρικών συνθηκών στον χρόνο φόρτισης, και συνιστάται η χρήση αυτών των συστημάτων για την προετοιμασία της μπαταρίας πριν από τη σύνδεση σε σταθμό φόρτισης.

mm

Written by 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εχω γράψει άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών για μεγάλο χρονικό διάστημα .Ο επαγγελματισμός, η αποτελεσματικότητα και η καινοτομία στον τρόπο σκέψης με χαρακτηρίζουν.

Related posts

error: Content is protected !!